Speculaas
Speculaas maken Speculoos maken
Speculaas
100 g ongezouten boter – 220 g bruine suiker – 60 g lauw water – 300 g bloem – 4 g natriumbicarbonaat – 3.5 g kaneel – 1 g 4-kruiden
- Meng het bicarbonaat, suiker, kaneel, 4 kruiden en het water met een klopper tot de suiker volledig gesmolten is
- Meng er met de klopper de boter onder tot een egaal botermengsel
- Roer er de bloem bij met een houten spate
- Bewerk het deeg nadien 10 minuten met de hand op de werktafel
- Maak van het deeg een bol, verpak in plastiekfolie en laat rusten in de koelkast
- Haal het deeg terug uit en bewerk even met de handen
- Rol tot een dikke worst die even lang is als de speculaasvorm en druk hem stevig in
- Snijd het overtollige deeg af met een draad
- Haal de figuurtjes uit de plank en leg op een bakplaat
- Of rol het deeg dun uit en vorm met behulp van een meetlat en een gekarteld deegwieltje rechthoekjes uit de deeg
- Bak de koekjes op 160°C gedurende 15 of langer afhankelijk van de grootte van de koekjes
Tips : Bewaar het speculaasdeeg afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
- Wil je kleine speculaas bakken? Dan kun je de baktijd het beste iets verkorten en de temperatuur iets verhogen. Als richtlijn voor speculaasjes kun je gebruiken: 180°C en ongeveer 15 minuten.
- Een versgebakken speculaas is en blijft het lekkerst!
Wil je de speculaas in een speculaasplank bakken? Zet het speculaasdeeg 2 uur in de koelkast.
Daarna kun je het in een de met bloem bestoven speculaasplank bakken.
De contouren van de speculaas zijn dan goed zichtbaar.