Straatfotografie dorpen en omgeving (voorkennis Portfolio)

PC Steenbrugge wo 08:30 - 12:15 07/09 - 25/01 € 128,00 Schrijf in

wo 07/09 tem 25/01

PC Steenbrugge

08:30 - 12:15

€ 128,00

Algemene info

“Straatfotografie dorpen en omgeving” is een nieuwe Masterclass fotografie.  Straatfotografie is een populair genre binnen de fotografie. Ook aan ons centrum is het een masterclass met veel succes. Het fotograferen op straat met beperkte middelen is boeiend en soms spannend. “Het leven zoals het is”.  

Straatfotografie wordt vaak als de meest pure vorm van fotografie beschouwd. Je hebt enkel je camera, een eenvoudige lens en vooral een goed fotografisch oog nodig. Vaak heb je geen tijd om te twijfelen over een beeld en is een goede kennis van je materiaal nodig om het perfecte beeld vast te leggen. Straatfotografie is ook heel eerlijk. Je toont de wereld om je heen zoals je deze ziet. Hiermee toon je niet alleen de wereld maar ook je eigen kijk, en dat maakt straatfotografie heel persoonlijk. 

Heel vaak ligt de focus bij straatfotografie in de stad: de drukke winkelstraat, het bruisende nachtleven, verkeer en openbaar vervoer, maar ook armoede, marginaliteit en criminaliteit worden in beeld gebracht, soms objectief, soms subjectief. 

Hierbij wordt soms “het dorp” vergeten.  Een dorp is in tegenstelling tot een stad veel kleiner. Het leven gaat er in een ander tempo en er zijn veel meer plaatselijke gebruiken, vaak gebaseerd op traditie en overlevering. Het verenigingsleven is er vaak heel levend en in het dorpscafé hangt er een andere sfeer dan in de grootstad. Terwijl de grote steden overal ter wereld hetzelfde karakter dreigen te krijgen, inclusief dezelfde winkels, dezelfde clubs en dezelfde architectuur … zul je in de dorpen veel meer de verschillen merken tussen culturen en landen. Het is dus niet verwonderlijk dat ook het dorp voor vele fotografen een fascinatie is, waar ze maar al te graag gaan fotograferen. 

In deze cursus gaan we op zoek naar die fascinatie. We bekijken de geschiedenis van de dorpsfotografie en de cursus staat vol illustraties van bekende fotografen die rond het thema dorp en omgeving hebben gewerkt. 

Daarnaast nemen we de tijd om in de praktijk op zoek te gaan naar verschillende motieven rond dorpsfotografie, waarbij we uiteraard meerdere dorpen en hun bewoners gaan bezoeken. 

Inhoud

In de cursus Straatfotografie dorpen en omgeving leer je o.a.

  • Begrippen, wetgeving en geschiedenis i.v.m. straatfotografie.
  • Onderzoek rond het thema ‘straatfotografie in het dorp’ aan de hand van persoonlijk onderzoek en illustraties uit de fotogeschiedenis.
  • Oefeningen rond verschillende motieven van het thema: bv. portretten, het slaapdorp, tradities ...
  • Uitwerking van een persoonlijke fotoreeks rond het thema
  • Presentatie van deze fotoreeks

Vereiste voorkennis

Geslaagd zijn voor de module Portfolio van de opleiding Fotografie. Vrijstelling mogelijk op basis van bewezen voorkennis.

Vereiste taalkennis Nederlands voor niet-moedertaalsprekers Nederlands: geslaagd zijn voor de NT2-niveaus 3 en 4 (=richtgraad 2.1 en 2.2, is deel van ERK taalniveau B1).

Voor jouw gemak gebruiken wij op deze website cookies. Lees hier de voorwaarden.

Accepteer cookies