terug
Jobs@SNT

Veelgestelde
vragen en antwoorden

Aanstelling en statuut in het onderwijs

Waarom onderteken ik geen arbeidscontract?

In het onderwijs gelden een aantal collectieve arbeidsovereenkomsten.

Telkens je een aanstelling krijgt in het onderwijs, zal het personeelssecretariaat je een zogenaamde RL-1 sturen. Een contract onderteken je niet, maar je krijgt wel een zogenaamd aanstellingsbesluit. Dat is geen klassieke arbeidsovereenkomst die je zelf moet ondertekenen, maar het heeft wel dezelfde juridische waarde.

Meer info vind je ook op  https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/onderwijspersoneel/van-basis-tot-volwassenenonderwijs/je-werkomgeving/participatie/sociaal-overleg-en-caos/collectieve-arbeidsovereenkomsten-caos  

Wat is het verschil tussen een tijdelijke aanstelling van bepaalde en doorlopende duur?

Tijdelijke aanstelling van bepaalde duur (TABD)
Je carrière in het onderwijs start meestal met 1 of meer tijdelijke jobs. Dat zijn 'tijdelijke aanstellingen van bepaalde duur' of TABD. Je opdracht voor een volledig schooljaar of voor een deel ervan eindigt ten laatste op 30 juni van het lopende schooljaar.

Daarna kun je kandideren voor een doorlopende aanstelling. Dit kun je vergelijken met een contract van onbepaalde duur. Om aanspraak te maken op een Tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD) moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: je hebt in je ambt op 30 juni minstens 290 dagen dienstanciënniteit, waarvan minstens 200 dagen effectieve prestaties. Je hebt op 30 juni voor deze prestaties van je eerste evaluator een positieve beoordeling gekregen.

Meer info vind je op https://www.vlaanderen.be/tijdelijke-aanstelling-van-doorlopende-duur-tadd

Hoe kom ik in aanmerking voor een vaste benoeming?

Om benoemd te worden in het onderwijs, moet je een aantal stappen doorlopen en moet je – op het ogenblik dat er vacante uren zijn – kandideren voor een vaste betrekking.

Elk jaar organiseren we aan SNT twee infosessies waarbij we voor starters uitleg geven hoe dit in zijn werk gaat.

Meer info vind je ook op https://www.vlaanderen.be/vaste-benoeming-in-het-onderwijs

Een vaste benoeming in het onderwijs heeft een aantal voordelen:

  • Je hebt werkzekerheid: als de betrekking waarin je benoemd bent wegvalt, word je ter beschikking gesteld (TBSOB) en krijg je een andere betrekking toegewezen (reaffectatie).
  • Je hebt een vast loon, ook in de zomervakantie.
  • Je hebt recht op een overheidspensioen.
  • Je krijgt toegang tot een aantal extra verlofstelsels, zoals het verlof tijdelijk andere opdracht (TAO)
  • Bij ziekte- of bevallingsverlof krijg je een salaris in plaats van een uitkering van het ziekenfonds.

Je kunt vast benoemd worden als je:

  • aan de aanstellingsvoorwaarden voldoet
  • op 31 augustus voorafgaand aan de datum van de vaste benoeming minstens 360 dagen dienstanciënniteit verworven hebt in het ambt van benoeming
  • op de dag voorafgaand aan de vaste benoeming (31 december) voor doorlopende duur aangesteld zijn in het ambt waar ke kandidaat voor bent
  • een vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs hebt voor het ambt waarvoor je kandidaat bent - een lerarendiploma hebt
  • geen onvoldoende had voor je laatste evaluatie
  • je de betrekking in hoofdambt uitoefent
  • geldig kandideert voor een vacant verklaarde betrekking.


Wat als ik nog geen lerarendiploma heb? 

Om als leraar aan de slag te gaan, heb je een inhoudelijk diploma én pedagogisch diploma nodig. Ook op basis van nuttige beroepservaring kan je starten in het onderwijs. Je hebt dus niet noodzakelijk een lerarendiploma nodig om te starten. Je kan lesgeven combineren met een opleiding. En misschien telt je beroeps- of artistieke ervaring mee om je loon te berekenen.

Wie definitief voor het onderwijs kiest, haalt best nog een lerarendiploma. Zonder lerarendiploma kan je in het onderwijs niet vast benoemd worden.

Het is wel de bedoeling, en ook een verwachting van SNT, dat je zo snel mogelijk een bewijs van pedagogische bekwaamheid (lerarendiploma) haalt. Bovendien word je dan ook in een hogere weddeschaal betaald.

Kan ik tegelijk nog elders lesgeven?

Indien je rooster dit toelaat, dan hebben we er aan SNT geen probleem mee dat je ook nog elders tewerkgesteld bent.

Hou er wel mee rekening dat je maximum tot 140% kunt bezoldigd worden.

Praktisch en organisatorisch

Het verschil tussen een lesopdracht en een schoolopdracht

De schoolopdracht is het grootste deel van je opdracht. Het zijn de taken die je in schoolverband uitvoert, namelijk de lesopdracht en andere bijkomende taken.

Naast je lesopdracht, verwachten dat je je inzet voor je cursisten en het centrum. Dat kan op verschillende manieren, bv. door te helpen bij de organisatie van een opendeurdag, een uitstap voor je cursisten te organiseren, enzovoort.

Hoeveel uren presteer ik als voltijdse leerkracht in het volwassenenonderwijs? 

Het aantal te presteren uren als voltijdse leerkracht wordt vastgelegd door de overheid. Die bepaalt hoeveel uren je als leraar moet presteren om een voltijdse opdracht uit te voeren, dit hangt af van het vakgebied waarin je lesgeeft. Ze doet dat op basis van prestatienoemers.

De prestatienoemer drukt uit hoeveel uren een voltijdse lesopdracht per week omvat.

Je opdracht wordt uitgedrukt in de vorm van een opdrachtbreuk, waarbij de teller het aantal te presteren uren op jaarbasis bevat en de noemer bestaat uit een prestatienoemer volgens het studiegebied waar je in bent aangesteld.

De overheid berekent je salaris op basis van je prestatienoemer. De prestatienoemer vind je dus op je salarisbrief. Je salaris wordt steeds berekend op jaarbasis, waarbij 40 uren prestaties steeds overeenkomen met 1 uur prestaties op jaarbasis.

De prestatienoemer drukt enkel het deel van je opdracht uit dat je moet besteden aan lesgeven. Naast die wettelijk vastgelegde uren doe je ook nog andere taken. Denk aan extra taken zoals vergaderen, verbeterwerk, verslagen opstellen …

Hierna vind je het overzicht van de prestatienoemers bij SNT:

Prestatienoemer
Vreemde talen 20 uren
Nederlands 20 uren
Mode 24 uren
Fotografie 20 uren
Informatica 20 uren
Huishoudelijk koken 25 uren

Voor de ondersteunende en administratieve ambten wordt een voltijdse opdracht uitgedrukt in klokuren per week:

Klokuren
Administratief medewerker 32 uren
Technisch adviseur/coördinator 36 uren

Zijn er ook lessen in het weekend?

Bij SNT wordt ook op zaterdagvoormiddag les gegeven.

Hoe groot zijn de klassen?

Het aantal cursisten hangt af van verschillende factoren:

  • de capaciteit van het klaslokaal;
  • het aantal inschrijvingen;
  • het soort cursus.
Hoelang duurt een les gemiddeld? 

Eén lesuur duurt 50 minuten. Een les in het volwassenenonderwijs duurt gemiddeld tussen de 180 en 225 minuten, wat we ‘een lesblok’ noemen.

Op welke momenten wordt er les gegeven?

Onze lesweek bestaat uit 16 dagdelen:
elke weekdag 3 dagdelen (voormiddag, namiddag en avond) en zaterdagvoormiddag.

Jouw rooster zal dus verdeeld worden over die 16 dagdelen.

Uitbetaling en wedde

Hoeveel ga of kan ik verdienen? 

Dit is afhankelijk van het ambt waarin je aangesteld bent (leerkracht, administratief medewerker, coördinator...), jouw diploma (bachelor, master) en je werkervaring.
De werkervaring kan eventueel als nuttige ervaring meetellen waardoor je start in een hogere weddeschaal.

Om een idee te krijgen van je salaris, kun je een simulatie maken via volgende website: https://www.vlaanderen.be/lesgeven-is-alles-geven/praktische-info/hoeveel-verdien-ik-in-onderwijs

Welke extralegale voordelen bestaan er?
Vakantiegeld (wordt uitbetaald in mei): Je ontvangt vakantiegeld in verhouding tot de geleverde prestaties. Eindejaarstoelage (wordt uitbetaald in december) voorwaarde: Je vervulde tijdens de referentieperiode een opdracht in hoofdambt én het ministerie van Onderwijs betaalde je salaris voor die opdracht. Uitgestelde bezolding: Tijdelijk onderwijzend personeel ontvangt tijdens de zomervakantie een “uitgestelde bezoldiging”. De uitgestelde bezoldiging vertegenwoordigt het salaris voor de maanden juli en augustus. Lerarenkaart: de lerarenkaart is nu een app met tal van kortingen en voordelen. Meer info:

https://www.klasse.be/lerarenk...

Meer info over de extralegale voordelen bij SNT vind je hier: https://online.fliphtml5.com/k...

Kan ik nuttige ervaring uit mijn eerdere loopbaan laten meetellen?

Nuttige ervaring zijn de diensten die je hebt uitgeoefend als werknemer of zelfstandige buiten het onderwijs en die betekenisvol zijn voor het ambt dat je wil uitoefenen of het vak dat je wil geven in het onderwijs. Je kan een erkenning aanvragen van deze diensten om ze te laten meetellen voor je geldelijke anciënniteit.

In bepaalde gevallen kun je nuttige ervaring laten meetellen voor je weddeanciënniteit. Hierover beslist het departement onderwijs, niet wij als bestuur. Sowieso dien je eerst een erkenning aan te vragen.

Meer info hierover vind je terug via https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/onderwijspersoneel/van-basis-tot-volwassenenonderwijs/info-voor-starters/bekwaamheidsbewijzen/nuttige-ervaring

Voor welke afdelingen kan nuttige ervaring gevaloriseerd worden?

In bepaalde gevallen kun je nuttige ervaring laten meetellen voor je weddeanciënniteit. Hierover beslist het departement onderwijs, niet wij als bestuur. Sowieso dien je eerst een erkenning aan te vragen.

Meer info hierover vind je terug via https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/onderwijspersoneel/van-basis-tot-volwassenenonderwijs/info-voor-starters/bekwaamheidsbewijzen/nuttige-ervaring

Hoe verloopt de uitbetaling van de wedde in het volwassenenonderwijs (modulebasis of jaarbasis)?

Als tijdelijke leerkracht word je betaald voor de effectieve lestijd dat je geeft.

Tijdens het schooljaar

  • Als vastbenoemde leerkracht word je op het einde van elke maand uitbetaald.
  • Als tijdelijke leerkracht in dienst tot het einde van het lopende schooljaar of langer, word je tot en met juni op het einde van elke maand uitbetaald.
  • Wie aangesteld is op jaarbasis, krijgt elke maand hetzelfde loon uitbetaald.
  • Als tijdelijke leerkracht in dienst voor een korte periode (ad interim, één module of nog korter) of niet tot het einde van het schooljaar, word je op het einde van elke maand betaald voor de periode dat je in dienst bent.

Juli en augustus (zie volgende FAQ)

Word ik doorbetaald in de zomervakantie (juli en augustus)?

Als tijdelijke leerkracht die voldoet aan de toelaatbaarheidsvoorwaarden kan je tijdens de zomervakantie uitkeringen ontvangen voor de periode die niet gedekt is door de uitgestelde bezoldiging.

Je moet eerst de door de uitgestelde bezoldiging gedekte dagen uitputten vanaf de 1ste werkdag van de zomervakantie.

De uitgestelde bezoldiging is gelijk aan een bedrag dat in verhouding staat tot de omvang van de tijdens het schooljaar geleverde prestaties, en dat geacht wordt geheel of gedeeltelijk (wat de werkloosheidsverzekering betreft) de grote vakantie te dekken, waarin de leerkrachten in principe niet werken.

Je hebt een volledig schooljaar voltijds gewerkt (volledige lesopdracht of eventuele samenvoeging van meerdere deeltijdse opdrachten): de uitgestelde bezoldiging wordt geacht de volledige vakantieperiode te dekken. Je bent dus tijdens de zomervakantie niet vergoedbaar door de werkloosheidsverzekering en kunt ten vroegste een uitkeringsaanvraag indienen vanaf het begin van het volgende schooljaar.

Je hebt geen volledig schooljaar gewerkt (één of meerdere interims): je hebt ofwel een deel van het schooljaar voltijds gewerkt (volledige lesopdracht of eventuele samenvoeging van meerdere deeltijdse opdrachten), ofwel deeltijds gewerkt (onvolledige lesopdracht), of voltijds en deeltijds gewerkt.

Als je geen volledig jaar gewerkt hebt, zal de RVA de periode gedekt door je uitgestelde bezoldiging bepalen door zich te baseren op het aantal dagen waarmee de gemeenschap rekening houdt om die uitgestelde bezoldiging te bepalen. Tijdens die periode heb je geen recht op werkloosheidsuitkeringen.

Alle uitleg over je salaris in de zomermaanden vind je hier terug: https://www.vlaanderen.be/onderwijs-en-vorming/werken-in-het-onderwijs/salaris-en-voordelen/het-salaris-van-leraren-en-ander-onderwijspersoneel

Mijn cursusmand

Er zitten momenteel geen cursussen in je mandje.