Opleidingscheques

Wil je vandaag bijblijven, moet je je regelmatig bijscholen en nieuwe dingen leren. De Vlaamse overheid wil de actieve bevolking hierbij financieel ondersteunen. Via opleidingscheques betaalt ze namelijk de helft van je opleiding. In de meest bekende vorm vraag je de opleidingscheques zelf aan - procedure zie hieronder. Maar ook je werkgever kan onder bepaalde voorwaarden jouw opleiding gedeeltelijk laten terugbetalen - procedure zie hieronder. Opgelet: de opleidingen die in aanmerking komen voor opleidingscheques zijn gewijzigd met ingang van 1 september 2019. Kijk via de 'opleidingsdatabank' na of je opleiding recht geeft op opleidingscheques.

NIEUW: vanaf 1 september 2020 is het Departement Werk en Sociale Economie (WSE) verantwoordelijk voor de opleidingscheques.

1 Opleidingscheques voor werknemers

Voor wie?

Meer info op: https://www.vlaanderen.be/opleidingscheques-voor-werknemers

Welke SNT-cursussen komen in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor opleidingscheques moet je een opleiding volgen die recht geeft op Vlaams opleidingsverlof. In de opleidingsdatabank kan je nagaan welke opleidingen vanaf 1 september 2019 recht geven op Vlaams opleidingsverlof. Via een bijhorende link kan je ook opzoekenwelke opleidingscentra de opleiding in het onderwijsaanbod hebben. Dit betekent evenwel niet dat alle modules van die opleiding er ook worden aangeboden. Kijk daarom ook op de website van de desbetreffende onderwijsverstrekker.

Waar?

Kom je in aanmerking, dan beslis je zelf waar en wanneer je een opleiding of een loopbaanbegeleiding volgt. De opleiding moet wel verstrekt worden door een instelling die erkend wordt in Vlaanderen, bv. SNT. Bovendien moet de opleiding bijdragen tot je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Na de opleiding of begeleiding krijg je een attest waaruit blijkt wat je hebt gevolgd en welke competenties je hebt verworven.

Wat?

Je kunt opleidingscheques gebruiken voor het betalen van:

Hoe? Bestellen? = NIEUW !!

Opgelet: vanaf 1 september 2020 is het Departement Werk en Sociale Economie (WSE) verantwoordelijk voor de opleidingscheques.

  • Vanaf 1 september 2020 kan je enkel opleidingscheques aanvragen bij het departement Werk en Sociale Economie. Vanaf dan vraag je online jouw digitale opleidingscheque aan via het WSE-loket
    Lees alles over de digitale opleidingscheques.
  • Heb je nog papieren opleidingscheques die je niet meer kan gebruiken? Vraag een terugbetaling aan voor 15 december 2020.
  • Werkwijze online aanvraag: klik hier.
  • Mail de digitale opleidingscheques samen met de vermelding van de cursus(sen) en je rekeningnummer naar info@snt.be. Indien de aankoop van de boeken ook terugbetaald moeten worden, dan moet  het "Betalingsbewijs van het handboek" afgeleverd door de leerkracht digitaal meegestuurd worden.

Meer info?

Lees de veelgestelde vragen.

Terugbetaling persoonlijke bijdrage opleidingscheques

Behaalde je geen diploma secundair onderwijs, en heb je opleidingscheques aangevraagd (zie hierboven) kan je de terugbetaling aanvragen van je persoonlijke bijdrage voor de opleidingscheques. Let wel, de opleidingscheques moeten zijn aangevraagd voor een opleiding tweedekansonderwijs, een basisopleiding informatica of een basisopleiding Nederlands voor anderstaligen. Je opleiding wordt dan volledig gratis. Meer info en aanvraagformulier.

Zie ook alle info omtrent opleidingscheques op de website van Vlaanderen

2 Opleidingscheques voor bedrijven = KMO-portefeuille

Klik hier.

Voor jouw gemak gebruiken wij op deze website cookies. Lees hier de voorwaarden.

Accepteer cookies